Aktualijos

Gruodis – gerumo mėnuo

Patys švelniausi augalai prasiskverbia per pačią kiečiausią žemę, per uolų plyšius. Taip ir gerumas. Koks pleištas, koks kūjis, koks taranas gali būti palygintas su gero, nuoširdaus žmogaus jėga? Nieko negalima jam priešpriešinti. (Henris Deividas Toro)

Artėjant didžiosioms metų šventėms žiniasklaidoje, internetiniuose tinklapiuose visuomenė yra skatinama dalintis gerumu. Palaikant šią idėją gruodžio mėnesį Raguvos gimnazijos mokiniai buvo raginami prisijungti prie akcijos „STOP patyčioms: tapkime geresniais“, kurios tikslas atkreipti moksleivių dėmesį į mokykloje esamas problemas ir ugdyti toleranciją.

Statistikos departamento duomenimis 27 proc. mokinių teigia 2–3 kartus per mėnesį arba dažniau patiriantys patyčias. Nors apie patyčias Lietuvoje kalbama vis dažniau, tokio pobūdžio susidomėjimas dažniausiai būna momentinis, nesuvokiant tikrojo problemos masto, priežasčių ir pasekmių. Neretai neigiama patyčių įtaka žmonių psichikai neįžvelgiama ar jos toleruojamos kaip „maža blogybė“. Įprastas posakis „Kiekvienas turi mokėti apsiginti“ rodo, kad žmogus paliekamas vienas.

Gimnazistai naudodamiesi įvairiais informaciniais šaltiniais turėjo užfiksuoti prasmingas mintis, frazes ar eiles, skatinančias gerumą, atjautą, toleranciją, draugystę. Mintimis, idėjomis ir patirtimi buvo galima pasidalinti su psichologe I. Kaušiniene, visuomenės sveikatos priežiūros specialiste L. Jonėniene, socialine pedagoge G. Šuminskaite bei jas užrašius įmesti į „Gerumo minčių paštą“. Prasmingiausi, aktualiausi žodžiai buvo patalpinti stende, eksponuojami, o aktyviausia dalyvė: aštuntos klasės moksleivė Valentina buvo paskatinta visuomenės sveikatos biuro įsteigtais prizais.

Suaugę, kai jiems kalbi apie savo naująjį bičiulį, jie niekad neklausinėja svarbiausių dalykų. Niekad neklausia: „Koks jo balsas? Kokius žaidimus jis mėgsta? Ar jis kolekcionuoja drugelius?“ Jie klausia: „Kiek jam metų? Kiek jis turi brolių? Kiek sveria? Kiek uždirba jo tėvas?“ Ir tik tada tariasi tą bičiulį pažinę..

Nereikia laukti skatinimų, raginimų, įžymių žmonių reklamos, kad mes atkreiptume dėmesį į šalia esančias problemas, nelaimingus žmones, susimąstytume, jog truputis dėmesio, ištartas palaikymo žodis, kuris nereikalauja daug pastangų, gali tapti paguoda ar palaikymu.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Lina Jonėnienė

 




Ankstesnės naujienos


Artėjant Kalėdoms skubame nuveikti ką nors kilnaus ir gero ir tuo geru pasidalyti su kitais.Todėl gruodžio 12 d. Mokinių parlamento iniciatyva buvo  suorganizuota tradicinė Gerumo akcija. 

Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ jau ketvirtą kartą keliauja per Lietuvą ir kviečia padovanoti naujų knygų šalies bibliotekoms.